Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem

Līgo svētki – kas mums svarīgs? 6

Ikmēneša Oranžērijas aptaujā noskaidrojām, kas mums vissvarīgākais Līgo svētkos un kas ir tās lietas, bez kurām varam iztikt.

Aptaujā uzdevām trīs jautājumus – bez kā noteikti nevarat iztikt Līgo svētkos, bez kā varētu iztikt un kā jau pienākas tehnoloģiju laikmetā – kādas ierīces jums ir vissvarīgākās.

Ar alu un draugiem pie uguns

Trīs svarīgākās lietas, kas izrādījās nepieciešamas vairumam līgotāju, ir uguns, alus un draugi. Faktiski nekādu pārsteigumu – galu galā – kas gan tie par Jāņiem bez ugunskura, miestiņš arī ir godam pelnījis savu vietu, bet bez draugiem tam visam, protams, nav nekādas jēgas. Patīkami, ka Tuvu goda pjedestālam – ceturtajā vietā ierindojusies ģimene. Līgo tomēr nav Ziemassvētki, kas ir izteikts ģimenes pasākums, tomēr arī šajos svētkos mēs vēlamies būt kopā ne vien ar draugiem, bet arī saviem mīļotajiem. Interesanti, ka šašliks jeb cepta gaļa svarīgāko lietu topā apdzinis Jāņu sieru.

Bez kā varam iztikt?

Šajā aptaujas daļā bija iekļauti tie paši atbilžu varianti, kas pirmajā, līdz ar to varētu domāt, ka atbilžu varianti būs proporcionāli apgriezti, tomēr nē – izrādās, ka 30% aptaujāto svētkos varētu mierīgi iztikt bez alus, kas to ierindo piektajā nevajadzīgāko lietu saraksta vietā. Jāņem, protams, vērā, ka ievērojama daļa aptaujas dalībnieku alu vēl nemaz nevar lietot. Pārsteidzoši, ka šīs aptaujas līderi ir it kā neatņemamas Līgo sastāvdaļas – visvieglāk mēs varam iztikt bez rotaļām un spēlēm, bet tautas bēdīgo demogrāfiju apliecina trešā vieta – izrādās, ka mums nepavisam nav vajadzīga papardes zieda meklēšana. Mīļie draugi, kā tad bez tā? Aptauja apliecina, ka teiciens – braucam odus barot, pilnībā attiecināms uz Līgo svētkiem – pretodu līdzekļi ieņem godpilno otro vietu nevajadzīgāko lietu sarakstā.

Modernie līgotāji

Aptauja atklāja, ka vien 19% līgotāju dziesmas ir tās, bez kurām nevar iztikt, un 16% ir tādu, kas var iztikt vispār bez dziedāšanas. Izrādās, ka pie tā vainojamas tehnoloģijas – stabilu pirmo vietu (apdzenot pat mobilo telefonu) nepieciešamāko ierīču topā ieņem mūzikas atskaņotājs. Jau minētais mobilais visnepieciešamākais ir 44% aptaujāto, bet trešajā vietā ierindojas šķiltavas. Tas loģiski, jo kā jau mēs noskaidrojām – uguns Jāņos mums ir vissvarīgākā lieta. Ceļu policijai ir vērts pievērst uzmanību, ka ceturtajā svarīgāko lietu saraksta vietā ierindojas automašīna – gandrīz 30% līgotāju Jāņos rullēs. Mīļie, esiet uzmanīgi – izmantojiet auto, lai nokļūtu uz līgošanas vietu un pēc tam, kad alus izgulēts, dotos mājās. Vēl kāds interesants fakts – pagalam nevajadzīgs Jāņos ir televizors. Bez tā nevar iztikt vien 6% aptaujāto. Tas tomēr ir gana liels skaits cilvēku, lai televīzijas parūpētos par priecīgiem svētkiem arī tiem, kas nedosies pie dabas. Saprotams, ka daļa TV vērotāju būs arī tādi, kas centīsies neizlaist nevienu futbola čempionāta spēli.

Kopumā jāatzīst, ka vidējais latviešu līgotājs ar draugiem sēdēs pie ugunskura un dzers alu, fonā skanēs mūzikas atskaņotājs, bet virtuālo telpu pildīs svētku fotogrāfijas tieši no notikuma vietas.

Priecīgus Līgo svētkus !:)

26 users like it

More