Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
October, 2015

Gluži kā mammas gatavotas 2

Draugiem.lv grupas uzņēmumu darbinieki un biroja viesi ik dienu tiek lutināti ar siltām pusdienām, kuras apmaksā uzņēmums, raksta žurnāls "Veselība". Nav apstrīdams, ka pusdienas ir ļoti svarīga ēdienreize, un ilgtermiņā ietekmē veselību. Pusdienu ēdienkarte izstrādāta tā, lai būtu izvēles iespējas gan veselīga dzīvesveida piekritējiem, gan veģetāriešiem, gan tradicionālās maltītes piekritējiem.

Ja mājās mamma nepagatavo siltas pusdienas, tad ir zināms, ko pārsvarā bērni un jaunieši ēd. Čipsi, hotdogi, našķi un kārumi ir produkti, kas veido pusdienu ēdienkarti. Patiesībā ar pieaugušajiem ir tāpat – ja darba vietā nav iespējams paēst siltas pusdienas, nereti tiek izvēlēts ēdiens, ko piedāvā ātrās ēdināšanas uzņēmumi. Ilgtermiņā šāda izvēle var novest pie veselības problēmām. 

Veselīgas pusdienas brīvprātīgi

Jau vairākus gadus Draugiem.lv grupas uzņēmumi mitinās solīti ārpus pilsētas – Mārupes novadā. Tiesa, uzņēmuma biroja ēka gluži neatrodas kaut kur dziļi mežā, rokas stiepiena attālumā ir tirdzniecības centrs „Spice”, tomēr, lai pusdienās baudītu siltu ēdienu, ar klasisko pusdienu stundu varētu nepietikt. Tāpēc pusdienošana ārpus uzņēmuma telpām tomēr ir problemātiska. 

Pusdienās baudītu siltu ēdienu, ar klasisko pusdienu stundu varētu nepietikt

Pirms kāda laika arī presē parādījās diezgan daudz informācijas par to, ka Draugiem.lv biroja darbinieki ēd tikai veselīgas pusdienas. Savulaik, kad uzņēmums vēl mita Sapņu fabrikā un tajā bija krietni mazāk darbinieku, tika nolemts, ka pusdienās tiks piedāvāts tikai veselīgs uzturs – nekāda krējuma, cukura, cūkgaļas karbonādes, ne citu ēdienu, kas „kāpj pāri” veselīga ēdiena robežām. Tomēr pierādījās sen zināmā patiesība, ka neko nevar panākt piespiedu kārtā. Izrādās, ka vairāki darbinieki nebija gatavi tik „veselīgai” ēdienkartei un sāka neēst uzņēmuma piedāvātās pusdienas. Eksperiments ilga vien dažas nedēļas, tad kopīgi tika nolemts, ka veselību saudzējošāk būs, ja tiks piedāvāta iespēja izvēlēties veselīgu ēdienu atbilstu tieši savām garšas kārpiņām. 

Izvēles iespējas ik dienu

Kad uzņēmums pārvācās uz jaunām biroja telpām, ēdināšanas ziņā tika eksperimentēts, līdz atrasts piemērotākais variants. Sākotnēji darbinieki pasūtīja siltas pusdienas, un katram atsevišķā trauciņā tās tika piegādātas. Tomēr pēc laika bija skaidrs, ka šis nav ērts variants, jo ēdiena šķirošana, kas kuram pienākas, aizņēma pārāk daudz laika. Turklāt pēc tam palika milzīga kaudze ar plastmasas traukiem. 

Brokastīs vai kafijas pauzē ir iespēja panašķēties ar īstu Latvijas rupjmaizi un medu

Patlaban Draugiem.lv birojam pusdienas piegādā divi uzņēmumi, mainoties pa nedēļām. Tas nodrošina ēdienkartes dažādību. Turklāt katram uzņēmumam ir sava ēdiena garšas vizītkarte. 

Ēdiens netiek gatavots uz vietas, jo uzņēmumam tas būtu nerentabli. To pieved termotraukos. Par to, lai tas būtu ērti paņemams darbiniekiem, rūpējas Ilze Geida, kura uzņēmumā tiek dēvēta par auklīti. Viņa rūpējas un rauga, lai nevienam nekas netrūkst. Ilze arī piedalās iknedēļas ēdienkartes izstrādāšanā. Būdama klāt darbinieku pusdienošanā, viņa redz, kādi ēdieni labāk garšo, un darbinieku vēlmes nodod tālāk ēdiena piegādātājiem. Auklīte arī gādā, lai visas dienas garumā darbiniekiem netrūktu silta tēja, kafija, citronūdens.

Brokastīs vai kafijas pauzē ir iespēja panašķēties ar īstu Latvijas rupjmaizi un medu, bet kāri pēc našķiem apmierināt ar svaigiem burkāniem, āboliem vai citiem augļiem. 

Abiem labi

Pusdienas – kur ēst, vai ēdiens būs pietiekami kvalitatīvs, cik tas maksās, vai cena būs adekvāta piedāvātajai kvalitātei? Šie jautājumi mēdz būt problemātiski daudziem uzņēmuma darbiniekiem. Draugiem.lv grupas uzņēmumu grupas darbiniekiem šī problēma atkrīt, jo par ēdināšanu un tās apmaksu parūpējies darba devējs. Tādēļ ēdienkartē, kur ierasts redzēt ēdinu cenas, ir svītriņas. 

Paēdis darbinieks vienmēr spēs produktīvāk strādāt

Dažkārt mūsdienu cilvēki ir tik aizņemti, ka vienkārši neatliek laika domāt par ēšanu. Labi, ka pa dienu tiek apēsta kāda maizīte vai kaut kas, kas pagādās, par siltu ēdienu nevar būt ne runas. Šeit atliek vien uznākt pa trepēm līdz virtuvei vai terasei, kur darbinieki labprāt pusdieno vasaras mēnešos, un pēc gardas maltītes ieturēšanas mesties atpakaļ savā aizņemtībā. 

Tomēr ne tikai darbinieki ir ieguvēji, uzņēmuma pārstāvji atzīst, ka arī uzņēmumam ir savs labums. Pirmkārt, paēdis darbinieks vienmēr spēs produktīvāk strādāt, otrkārt, tā kā pusdienošana notiek biroja telpās, pusdienu pauze aizņem krietni mazāk laika, nekā tas būtu, ja būtu jādodas pusdienot kaut kur ārpus uzņēmuma telpām. Nodrošinot kvalitatīvu ēdināšanu saviem darbiniekiem, uzņēmumam tas ir ieguldījums ilgtermiņā. 

Raksts publicēts žurnāla Veselība septembra numurā

Teksts: Anta Blumberga

Foto: Matīss Markovskis

31 users like it

More