Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
August, 2016

Pilsētu cīņas 6

Latvijai ir brīnumskaista galvaspilsēta ar satriecošu arhitektūru, šaurajām Vecrīgas ieliņām, jūgendstila šedevriem, koka namiem un Daugavu pašā pilsētas sirdī, un ir mazpilsētas, kuras katra šarmē ar savu neatkārtojamo valdzinājumu – vienai tā ir vēstures elpa, citai - parki, vēl kādai gleznainas ainavas. 

Kura no tām ir vistuvākā draugiem.lv lietotājiem – par to aptaujā.

Špikeris pašvaldībām

Lai pilsēta varētu dzīvot pilvērtīgu dzīvi, tai vajadzīgi iedzīvotāji, tāpēc tās sacenšas – viena saista ar kultūras piedāvājumu, cita ar biznesa iespējām, vēl kāda ar sociālajām garantijām.  Noskaidrosim, kādi faktori vissvarīgākie ir aptaujas dalībniekiem. Pašvaldību vadītājiem tas varētu būt labs “špikeris”. 

Tātad, cienījamie pilsētu un pagastu vadītāji, ņemiet vērā, ka pats svarīgākais, kas piesaistīs cilvēkus jūsu “valdījumiem”, ir iespēja atrast labu darbu. Saprotams, ka nekādu pārsteigumu tajā nav – par svarīgāko šo faktoru uzskata gandrīz 60% aptaujāto. Saprotams, ka tas arī ir visgrūtākais uzdevums, jo, lai radītu darba vietas, jārada draudzīga vide uzņēmējiem, kuriem savukārt vajag labus darbiniekus. Nu, ko, tāpēc jau jūs esat ievēlēti, lai risinātu šāda līmeņa problēmas.Nākamie trīs faktori ir svarīgi gandrīz vienādam aptaujāto skaitam – katram pa 34%. Tātad, lai jūsu pilsētā gribētos dzīvot, nepieciešama aktīva sabiedriskā dzīve, labas mājokļu cenas un piedāvājums, kā arī atpūtas un izklaides iespējas. Pašvaldībām šajā ziņā ir iespējas izvērsties – gan stimulējot izklaides jomas uzņemējus, gan pašiem organizējot un būvējot. Tikai mazliet atpaliek izglītības un sporta iespējas bērniem. Vecuma grupā 30-35 gadi šis ir otrs svarīgākais faktors. Bērniem vajag bērnudārzus, labas skolas un iespēju apmeklēt pulciņus. Tas viss – pašvaldības rokās. 

Visskaistākā

Tagad, kad esam noskaidrojuši, kas ir svarīgākie faktori, lai mēs gribētu dzīvot kādā pilsētā, noskaidrosim, kurām tad vislabāk sokas – kuras līdz šim spējušas iekarot jūsu sirdis. Tā kā pilsētu ir ļoti daudz, izvēlējāmies lielākās pēc iedzīvotāju skaita. Sākam ar visskaistāko – tā, protams, ir gaumes lieta, bet zīmīgi, ka jau šajā jautājumā parādās izteikta tendence – priekšgalā ir tās pilsētas, kas visaktīvāk strādā pie tēla veidošanas. 

Ventspils, kura, spriežot pēc publiskajā telpā redzamo reklāmu daudzuma, investē visvairāk līdzekļu tēla veidošanā, ir atzīta par skaistāko Latvijas pilsētu. Arī nākamās godalgotās vietas šaubas neizraisa – kurš gan nav devies uz Siguldu zelta rudenī nolūkoties, Kuldīgā apbrīnojis Ventas rumbu, Cēsīs sajūsminājies par visduslaiku pili, Liepājā ļāvies rožu un vēja valdzinājumam... Izbrīna vien Rīgas necilā vieta, bet mēs jau esam tādi – sirsnīgie mazpilsētu un lauku ļaudis. Interesanti, ka šajā jautājumā netipiski augstu ir atbilde – cita, kur varēja ierakstīt katrs savu variantu, un zem tās slēpjas praktiski visa Latvijas ģeogrāfija – mēs mīlam katrs savu pilsētu. 

Visprogresīvākā

Ja runājam par darba vietām, sabiedrisko dzīvi un kultūras iespējām, kas mums svarīgas, izvēloties pilsētu, tad pēc būtības mēs runājam par to, cik progresīva tā ir, cik dinamiski attīstās. 

Loģiski, ka pirmajā vietā ir galvaspilsēta, lai arī Rīga tikai mazliet apsteidz pilsētu ar rītdienu – Ventspili. Tas atkal ir atgādinājums citām pilsētām – reklāma strādā! Pelnīti un godam trešo vietu šajā sarakstā ieņem Valmiera – tā patiešām ir pilsēta, no kuras citiem mācīties, kā radīt jaunas darba vietas un piesaistīt investīcijas. Mazliet izbrīna Jelgavas augstā pozīcija, lai gan liela augstskola ar senām tradīcijām noteikti ir progresa virzītāja, Cēsis pēdējā laikā progresē straujiem tempiem. Runā, ka tā ir vienīgā pilsēta ar progresīvu demogrāfiju – cilvēki pārvācas no Rīgas uz Cēsīm baudīt izcilu kultūras dzīvi un mazpilsētas mieru stundas braucienā no Rīgas. Daugavpils zemo vietu visticamāk nosaka fakts, ka tajā ir salīdzinoši maz draugiem.lv lietotāju, tātad arī mazākas iespējas ietekmēt aptaujas rezultātus, tomēr visi, kas pēdējā laikā bijuši Daugavpilī, atzīst, ka tā ir ļoti sakopta un dinamiska pilsēta. Pie tēla veidošanas noteikti ir vērts piedomāt Siguldai, Ogrei un Salaspilij, kas pilda tādu kā Rīgas guļamrajonu funkcijas, lai gan patiesībā ir pilsētas ar savu seju, kas strauji progresē. Latvija ar katru dienu kļūst aizvien sakoptāka un katrai pilsētai ir ar ko palielīties. Nevajag kautrēties – mācieties no labākajiem vai, ja jums labpatīk – nekaunīgākajiem.

Kur dzīvot?

Ja kādu dienu jums nāktos pieņemt lēmumu, uz kuru Latvijas pilsētu pārcelties – ko jūs izvēlētos? Saprotams, ka pirmajā vietā atkal ir Ventspils. Šeit nav ko piebilst, jo viss jau ir pateikts. Par Rīgu arī viss skaidrs. Galvaspilsēta vilina ar savām iespējām.

Trešajā vietā ir Sigulda – pilsēta tuvu Rīgai, ļoti ainaviska, ar attīstītu infrastruktūru un izklaides iespējām – izcila vieta, kur dzīvot. Par Cēsīm jau arī viss izrunāts – jaunais ātrvilciens ir vēl viens plusiņš senajai Vidzemes pērlei. Arī vēju pilsēta vilina gana daudzus, lai gan jāatzīst, ka liepājniekiem derētu aizdomāties – ar ko gan mēs slitāki par ventiņiem? Tā pati jūra, tikpat skaista un sakopta pilsēta, bet atpaliekam… Priecē, ka daudzi par savu sapņu pilsētu uzskata Kuldīgu – tās galvenais pluss ir īsti latvisks mazpilsētas šarms – skaista un rimta pilsētiņa. Draugi, palūkojiet, kas seko – Jūrmala. Pilsēta, kurai būtu iespējas kļūt par sapņu dzīves vietu teju ikvienam, ieņem pavisam necilu vietu. Lielā mērā to nosaka sliktā slava, skandalēšanās domē un vienas sezonas statuss. Jūrmala saistās ar vietu, kur iebraukt uz stundiņu, nevis dzīvot. Pamatīgas tēla problēmas. Tai uz pēdām min Valmiera, kuru esam atzinuši par vienu no progresīvākajām, tomēr dzīvot tajā vēlās salīdzinoši maz aptaujāto. Acīmredzot, kaut kā pietrūkst.

Noslēgumā varam vien atkārtot to, ar ko sākām – mēs dzīvojam skaistā valstī, mums ir skaistas pilsētas katra ar savu seju un rokrakstu. Ceļosim pa Latviju, iepazīsim viens otru, atklāsim jaunas lietas, mācīsimies viens no otra un kopsim katrs savu sētu un savu pilsētu.

P.S. Ja kāds pašvaldību darbinieks vēlas iepazīties ar detalizētiem aptaujas datiem – ar vecumu un dzimumu dalījumu, laipni lūgti – ar prieku palīdzēsim.

81 users like it

More