Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
September, 2016

Tikai 10% tēvu sevi vērtē kā sliktus tēvus 6

Vai Tēva diena ir iekļauta arī Tavas ģimenes svinamo svētku sarakstā? Tie ir brīnišķīgi svētki, kuros pateikt paldies foršajiem tētiem – ne tikai savējam, bet arī draugiem un radiem, kas ir mīļi un gādīgi tēvi saviem bērniem. Un tādu šodien Latvijā ir daudz!

Tuvojas Tēva diena – svētki, kas arī Latvijā ir oficiāli atzīti un ko atzīmē septembra otrajā svētdienā (šogad 11.septembris), tāpēc draugiem.lv tika veikta aptauja par tēva lomu bērna audzināšanā. Aptaujā piedalījās 1009 respondenti, un labā ziņa – tikai 10% no aptaujātajiem tēviem teic, ka nejūtas kā labi tēvi. 

Aptaujā noskaidrojām arī tēvu viedokli par to, kas, viņuprāt, nepieciešams, lai būtu labs tēvs. 73,74% tēvu teic, ka būtiskākais devums, kas viņiem kā tēviem jāsniedz savam bērnam, ir MĪLESTĪBA! 

Un tomēr, neraugoties uz vīriešu vēlmi būt labiem tēviem, sabiedrībā valda zināmi stereotipi, kā būtu jāsadalās tēva un mātes lomai. Joprojām valda stereotips, ka dominējošai bērna aprūpē un audzināšanā ir jābūt mammai. Jā, līdz zināmam bērna vecumam tā ir, tomēr šis valdošais pieņēmums ir jāmaina,” skaidro Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece. „Ja par veselīgu sabiedrību domājam nākotnes perspektīvā, tad jau šodien ir jādomā par tēva iesaistīšanu bērna audzināšanā – stabilas personības attīstībai ir nepieciešami abi vecāki.”

Lai mazinātu valdošos stereotipus par tēva nozīmi bērna dzīvē, Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv jau ceturto gadu Rīgā rīko Tēva dienas festivālu, kā arī gājienu par godu Tēva dienai. Pasākuma mērķis ir arī popularizēt Tēva dienas svinēšanu Latvijā. Sirsnīgs gājiens par godu Tēva dienai, kā arī Tēva dienas festivāls, ko aicinātas apmeklēt ģimenes no visas Latvijas, šogad notiks 10. septembrī Rīgā, Vērmanes dārzā. Svētku gājiens sāksies plkst. 12.00 no Brīvības pieminekļa. Pirms tam paredzēta gājiena dalībnieku kopbilde no putna lidojuma. Vērmanes dārzā Tēva dienas festivāls ar dažādām aktivitātēm visai ģimenei norisināsies līdz plkst. 17.00.

35 users like it

More