Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
August, 2013

Jūlija TOP: Aktiera nāve, nīstā princese un karstums ASV 9

Draugiem.lv TOP saitēs katru dienu mēs redzam Latvijas portālos lasītākos rakstus, ko ieteikuši un izlasījuši draugiem.lv lietotāji.

Draugiem.lv Top saites ir pieejamas tikai pilngadīgajiem portāla lietotājiem. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – nereti ziņu portālos atspoguļotā dzīves patiesība ir pārāk skaudra, lai to redzētu nepilngadīgie. Mēnesī saites uz populārākajiem ziņu portāliem draugiem.lv atver ap 140 tūkstošiem lietotāju vecumā no 16 gadiem, bet kopējā plūsma, ko draugiem.lv nodrošina uz dažādiem interneta resursiem ir 3,5 miljoni „klikšķu” uz dažādu interneta resursu saitēm.

Balstoties uz tik ievērojamiem skaitļiem, mēs varam secināt, kādas tad ir ziņas, kas izraisa vislielāko interesi lietotāju vidū – draugiem.lv

Krimiķis valda

Vispopulārākās ir kriminālziņas. Gandrīz pusi no TOP 20 ziņām aizņem tieši šis žanrs. Arī visvairāk lasītā ir tieši kriminālziņa – sirdi plosošs NRA.lv vēstījums par dakteri, kurš slimnīcā nožmiedzis paša tikko izoperētu pacientu. Ziņa, kas pārpublicēta no Krievijas medijiem, tātad arī notikumi, ja vispār norisinājušies, tad tieši tur, izpelnījusies 15 400 unikālus skatījumus. Te jāpiebilst, ka atsevišķi mediji „makšķerējot” lietotājus apzināti izvairās virsrakstos minēt notikuma vietu,  jo svarīgi jau, lai ziņu atver, nevis, lai tā būtu saistoša.

Sadzīves ainiņas

Otrs populārākais žanrs jūlijā varētu ietilpt kategorijā – sadzīves dzeltenais. Tie ir mazie sadzīves skandāliņi, īpaši skaisti vai neglīti cilvēki, kas paveikuši īpaši nejēdzīgas vai retāk – jēdzīgas lietas. Nereti sadzīves dzeltenais robežojas ar kriminālziņām, tomēr ne jau katrs sadzīves skandāls ir krimināls notikums. 

Nereti sadzīves dzeltenais robežojas ar kriminālziņām

Pārliecinošs šī žanra līderis ir kasjauns.lv, kas faktiski lepnā vientulībā aizpilda šo nišu. Jūlijā populārākais stāsts bija par kādu māti, kas citu klasesbiedru  nīsto meitu nogādājusi uz skolu princešu karietē, sagādājot viņai neaizmirstamu piedzīvojumu, visticamāk palielinot klasesbiedru nepatiku, bet izlaidumā jau tas nav svarīgi. Saprotams, ka arī šī ziepju opera nenorisinājās Latvijā, tomēr sižets izrādījās gana pateicīgs un nodrošināja tai 13 556 unikālus skatījumus.

Slavenību ziņas

Trešajā vietā uz pjedestāla stāv slavenības. Jūlijs bija notikumiem bagāts – princeses dzemdības un jaunais vilnis ļāva lieki neiespringt, domājot tēmas slavenību ziņām, bet vispopulārākā izrādījās skumja vēsts par aktiera Korija Monteita pāragro aiziešanu no seriāla Glee un šīs pasaules. Portāla Apollo ziņu sadaļā šo skumjo vēsti uzzināja 12 978 aktiera fani. Mēdz teikt, ka tad, ja tava nāve ir notikums, bija vērts dzīvot. Korija aiziešana satrieca daudzus cilvēkus visā pasaulē.

Kāds šodien laiciņš?

Turpinām ar mazliet vieglāku tēmu- godpilnajā ceturtajā vietā ierindojies žanrs, kas pārstāv Latvijas sabiedrībā iemīļotāko sarunu tematu – laika ziņas. Vasaras mums ir pārāk karstas, ziemas pārāk aukstas, rudeņi lietaini, bet pavasaris nāk pārāk ilgi, līdz ar to vienmēr ir par ko parunāt. Laika ziņu līderis ir apollo.lv. 

Vasaras mums ir pārāk karstas, ziemas pārāk aukstas, rudeņi lietaini, pavasaris nāk pārāk ilgi

Zīmīgi, ka populārākā ziņa par laikapstākļiem atkal nav par Latviju, bet gan par milzīgo karstumu, kas sasniedzis daudz cietušo ASV. Apollo ar apzīmējumiem neskopojas – Nāvējošs karstums pārņēmis ASV, temperatūra tuvojas pasaules rekordam... Loģiski, ka 12 167 draugiem.lv  lietotājiem radās interese šo ziņu atvērt un izlasīt. Jāuzteic kolēģi, kas jau virsrakstā pieminēja valsti, kurā tas noticis.

TOP 20 ziņu dažādība līdz ar to arī izsmelta. Eiro ieviešana, jezga Liepājas metalurgā, basketbola kaislības – tas viss palicis pat krietni aiz TOP 100 lasītākajām ziņām.

22 users like it

More