Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
October, 2013

Spēlējamies ar klucīšiem... 2

Ceturtdienas pēcpusdienā draugiem.lv birojs tukšs. Vien mākslinieks Alvis aizķēries savā darba vietā. 

Ja viņam kāds pajautātu – kur visi draugiem.lv darbinieki, viņš atbildētu – spēlējas ar Lego, un tie nebūtu meli.

Eksperiments

Pāris stāvus augstāk ir draugiem.lv Viesistaba, kas domāta semināriem, konferencēm vai vienkārši viesu uzņemšanai. Šoreiz viesu lomā mēs paši. Centrā novietota prāva kaste ar Lego detaļām, uz katra galda aplikāciju papīrs, šķēres, flomāsteri... Vērotājam no malas tas varētu likties pagalam dīvaini, tomēr pasākums ir nopietns –  mēs izmēģinām jaunu projektu izstrādes procesa analīzes un pilnveidošanas metodi.

Viena no draugiem.lv vērtībām skan – Mēs esam par eksperimentiem, vēl cita vēsta – atvērti zināšanām. Jauna metode? Jāapgūst.– Ingus Rūķis

Spēles būtība ir šāda – mēs sadalāmies grupās, katrā 4-5 cilvēki. Visiem ir viens uzdevums – uzbūvēt pilsētu, kurā ir dažādi objekti. Katram objektam sava sarežģītības pakāpe un attiecīgi arī vērtība. Jāizmanto Lego klucīši un materiāli, kas pieejami uz galda. Projektam ir pasūtītājs – personāla vadītāja Santa un uzraugs – izstrādes projektu vadītājs Ingus.

Komandas izvēlas objektus, ko uzbūvēt noteiktajā laika limitā – 5 minūtēs. Komandas uzdevums ir šajā īsajā laika posmā sadalīt pienākumus, apzināt nepieciešamos materiālus un uzbūvēt objektu atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. Tā tas atkārtojas vairākas reizes, starplaikos analizējot pieļautās kļūdas.

Komanda saliedējas un iepazīst sevi

Spēles iniciators Ingus Rūķis atklāj, kā radās ideja: „Par spēli uzzināju, apmeklējot Agile Tour Riga 2012 konferenci, kas ir domāta programmatūras izstrādes procesā iesaistītajiem cilvēkiem. Šīs konferences ietvaros arī pats piedalījos šādā spēlē. Pamatā tā tiek izmantota, lai attīstītu cilvēkiem prasmes noteikta programmatūras izstrādes procesa (Scrum) apguvē, taču praktiski tā ir izmantojama arī citur, jo lietas, kas atklājas spēlē ir aktuālas ne tikai programmatūras izstrādē, bet jebkura darba veicējam. 

Mērķis ir komandas saliedēšana un darba procesa uzlabošana

Mūsu mērķis bija gan komandas saliedēšana, gan arī darba procesa uzlabošana, problēmu aktualizēšana - termiņu ievērošana, uzdevuma precizēšana, pabeigta darba nodošana, darba plānošana, darba rezultāta kvalitāte, iespējamo uzlabojumu meklēšana savā darba procesā. Spēli pielāgojām draugiem.lv kolektīva specifikai, akcentu liekot uz sadarbību, lomām komandās, komunikāciju un darba kvalitāti.”

Vērtīgs eksperiments

Personāla vadītāja Santa Līce – Krūze atzīst, ka eksperiments izrādījies vērtīgs: “Mācību procesā vienmēr var izmantot dažādas metodes. Šajā gadījumā tika izmantoti Lego klucīši kā papildmateriāls. Svarīgākais šādās spēlēs nav materiāls, ar kura palīdzību tiek strādāts, bet gan pats uzdevums jeb sasniedzamais mērķis. Citu materiālu un nestandarta uzdevumu izpilde ir tieši ļoti noderīga nopietniem cilvēkiem, jo ļoti labi parāda rīcības neikdienišķā situācijā, ieradumus, domāšanas veidu.

Mani personiskie mērķi ar šīs tehnikas palīdzību bija parādīt ikdienas darba organizācijas kļūdas, ieradumus, kas jāmaina, kā arī pievērst uzmanību lietām, kas svarīgas gan programmētājiem, gan projektu vadītājiem, gan administratoriem, gan jebkuram kolēģim. Mācību mērķis tika sasniegts, jo darbinieki paši izsecināja tās lietas, kurām jāpievērš uzmanība: definēt mērķi un uzdevumus, noskaidrot pasūtītāja/klienta vēlmes, prognozēt un novērtēt uzdevuma darbietilpību, testēt un pārbaudīt darba izstrādes laikā.”

Kāds no tā visa labums?

Izrādījās, ka šis it kā vienkāršais uzdevums ļoti īsā laikā ļauj apzināt kļūdas un problēmas, kas „nelec acīs” ikdienā, pie projektiem strādājot vairākas dienas vai pat nedēļas. 

Santa atzīst: “Secinājumu ir daudz. Noteikti, ka šādas mācības atšķirīgos veidos jāturpina, jo darbinieki par to runā, domā un diskutē arī pēc mācībām. Ieskicējās dažādas komunikācijas lietas, darbinieku raksturu iezīmes, sadarbības paņēmieni starp darbiniekiem.”

Vai arī Tavā darbavietā izmanto interesantas metodes darbinieku saliedēšanai un apmācībai? Pastāsti mums, mēs taču visi esam atvērti zināšanām.

Spēles oriģinālais apraksts

28 users like it

More