Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
November, 2014

Māk saklausīt, ka ierīce ir bojāta 3

Draugiem.lv grupas uzņēmuma Istabai, kas izstrādājusi mājokļu apkures un klimata kontroles sistēmu, komanda ķērusies pie nākamā izaicinājuma un ir izstrādājis telemetrijas ierīci D-Box Nīderlandes dzelzceļam, kas pēc skaņas nosaka, vai ārējais automātiskais elektroniskais sirds defibrilators (AED) strādā vai nestrādā. 

AED ir medicīnas iekārta, ar ko atdzīvina cilvēku, kam apstājusies sirdsdarbība. Ir valstis, piemēram, Vācija, Norvēģija, kā arī Nīderlande, kur tos mēdz izmantot dažādās vietās – dzelzceļa stacijās, lidostās, tirdzniecības centros utt. Līdzīgas iekārtas ir arī ir glābšanas helikopteros, ātrās palīdzības mašīnās u.tml. «Šobrīd Latvijā ir obligāta prasība pēc ugunsdzēšamā aparāta un aptieciņām, bet pirms kādiem 15 gadiem tas nebija obligāti, līdzīgi kā agrāk mašīnās nebija drošības jostas. 

"Viss attīstās. Iespējams, pēc kāda laika arī Latvijā publiskās vietās būs šādi aparāti" – Jānis Lindermanis, Istabai vadītājs

Klausās pīkstienos 

Gadās, ka AED aparāti nestrādā, piemēram, kāds vandālis to ļaunprātīgi sabojājis vai radusies kāda cita tehniska ķibele. Piemēram, pērn bija gadījums, kad Amsterdamas centrālajā stacijā vīrietim bija sirdstrieka un abi aparāti, ar ko viņu centās atdzīvināt, nestrādāja. Laimīgā kārtā netālu bija policijas automašīna, kurā bija šis aparāts un vīrietis tika izglābts. «To, ka aparāts nestrādā, ir grūti noteikt,» saka Jānis. Tie ziņo par problēmām pīkstot, bet skaņas signāli ir dažādi – viens modelis iepīkstas reizi stundā, cits – ik pa minūtei. Piemēram, Nīderlandes dzelzceļam ir darbinieki, kuri apbraukā dzelzceļa stacijas, lai konstatētu, vai aparāti ir klusi un «veseli» vai arī pīkst un ir jālabo vai jāmaina. «Mums radās doma, ka var mēģināt atpazīt konkrētā aparāta pīkstienu, kas ziņo par to, ka tas nav darba kārtībā. Mūsu ierīce «dzird», ka aparāts pīkst, zina, ka tas pīkst tieši šādi,» viņš stāsta. Sākotnēji Istabai bija izstrādājis atšķirīgu ierīces variantu, bet tas nebija īpaši veiksmīgs, jo bijis pārlieku sarežģīts. «Meklējām, kas AED aparātiem ir kopīgs, kā ar to varam «sarunāties», fiziski tiem nepieskaroties. Atklājām, ka tie pīkst – katrs citādi, citā intervālā. Tagadējā ierīce paklausās, vai defibrilators pīkst un tad dod ziņu, ka ir problēma, kas jārisina,» saka Jānis.

Pirmie 200

Runājot par to, kā Istabai tika pie šāda pasūtījuma, Jānis teic, ka uzņēmums visu laiku domā par jauniem produktiem un grupas uzņēmuma Vendon sadarbības partneris Nīderlandē bija ieminējies par šo problēmu. «Atradām risinājumu un Nīderlandes dzelzceļš teica, ka ir gatavi ar mums sadarboties,» viņš saka.

Līdz šim pasūtītājs ir pārbaudījis vairākus prototipus. Pirmo 200 iekārtu nodošana ir paredzēta novembra otrajā nedēļā. Nīderlandē kopumā ir aptuveni 25 tūkstoši šādu iekārtu, bet Nīderlandes dzelzceļam – astoņi tūkstoši. «Ceram, ka viņi pasūtīs vēl, taču centīsimies atrast vēl citus klientus citās valstīs. Ja jau tādam lielam uzņēmumam kā Nīderlandes dzelzceļš ir problēma ar šo lietu, tad noteikti pasaulē ir vēl citi, kam tas ir aktuāli,» norāda Jānis. Šis produkts ir izgatavots speciāli Nīderlandes dzelzceļam, bet Istabai drīkst to pārdot arī citiem uzņēmumiem. «Tas ir mūsu produkts, kas radies Draugiem.lv grupā un ekskluzīvas tiesības izplatīt to Nīderlandē ir mūsu partnerim, bet pārējā pasaulē varam to darīt paši,» viņš atklāj.

Ražo Latvijā

Kopumā esot aptuveni septiņi AED aparātu ražotāji un katra ražotāja aparāts pīkst citādi. Šobrīd Istabai komanda ir izstrādājusi monitoringa ierīci četriem dažādiem AED aparātiem. Vaicāts, kāpēc to ražotāji paši nedomā par šīs problēmas risināšanu, Jānis spriež, ka viņu specializācija ir medicīnas iekārtu ražošana. «Šādas ierīces ražošana ir dārga, laikietilpīga un prasa lielas investīcijas. Telemetrijas ierīces, kas konstatē to gatavību darbam nav viņu bizness,» viņš skaidro.

Pie šī projekta Istabai darbu uzsāka šī gada jūlijā. «Šis ir mūsu visātrāk tapušais produkts,» saka Jānis. D-Box ierīces tiek ražotas Latvijā, uzņēmumā VEF Telekom. «Jebkuram projektam iekārtas mēs cenšamies ražot Latvijā, ja vien sadarbības partneri var nodrošināt nepieciešamo kvalitāti,» saka Jānis. Lielāka apmēra pasūtījumu izpildei uzņēmums mēdz izmantot HansaMatrix pakalpojumus. 

Palīdz arī ietaupīt

AED iekārta vidēji 2-3 stundās veic paštestu un tad sāk pīkstēt. Piemēram, ja kāds vandālis pieiet pie iekārtas, izsit stiklu un norauj vadus, var paiet līdz pat trim stundām, kamēr tā sāk pīkstēt, sakot, ka kaut kas nav kārtībā. Istabai izstrādātā ierīce «pamostas» reizi 24 stundās – 5.30 no rīta un pārbauda blakus esošo defibrilatoru. Vaicāts, vai tas nav par retu, Jānis atbild, ka cilvēki šo darbu veic reizi nedēļā, tātad D-Box to dara daudz biežāk. Nīderlandē darbaspēks neesot tas lētākais, tāpēc AED apkalpošana ir diezgan dārga. Jānis atzīst, ka viņiem nav informācijas par to, cik klients ietaupīs, izmantojot šo Latvijā radīto ierīci, taču esot zināms, ka jau ar 200 iekārtu ietaupījums uzņēmums esot apmierināts, turklāt ierīces ir precīzākas nekā cilvēki.

Raksts pārpublicēts no laikraksta "Dienas Bizness"
Teksts: Anda Asare. Foto: Vitālijs Stīpnieks.

20 users like it

More